menu sluit menu

Deinze Yacht Club

Clubnieuws

Ligplaatsen voor 2021

Voor het seizoen 2021 zijn alle ligplaatsen bezet.

Voor de komende jaren is er een wachtlijst, maar gezien de vele aanvragen is de wachtlijst tot nader order afgesloten.

14 december 2020

Zijn er al elektrisch aangedreven speedboats?

Deze vraag wordt ons meer en meer gesteld. Het antwoord is: ja. De eerste modellen worden ontwikkeld en komen mondjesmaat op de markt. Een voorbeeld is de EELEX 8000, die je kan bekijken via deze link. Qua prestaties indrukwekkend. Het prijskaartje voor deze 8m boot: $300.000!

Dus nog even wachten op de verdere evolutie van deze ongetwijfeld technologie van de toekomst.

30 september 2021

Stad Deinze schenkt DYC nieuwe clubwimpels.

Op initiatief van Schepen Bruno (van o.a. Toerisme en Feestelijkheden) ontwierp Stad Deinze een nieuwe wimpel voor DYC, met het nieuwe schild van na de fusie. Het resultaat is een mooie kleurige wimpel, met het devies “Deinze niet deinzen” dat ook bij DYC goed past.

Schepen Bruno kwam het vlagje overhandigen aan het voltallige bestuur, tijdens het feestweekend op 5 september. Een mooi gebaar dat de samenwerking tussen DYC en de Stad Deinze bekrachtigt.

Vlnr: Luc Pattyn, Hendrik Van Landeghem, Luk Vanhoutte, Kitty Coolsaet, Schepen Bruno, Bianka De Poorter, Dirk Vermeulen, Ellen Sackx.

6 september 2021

Feest op DYC

Anderhalf jaar na de nieuwjaarsreceptie van 2020 kon DYC terug zijn leden een feest aanbieden. Het werd meteen een heel weekend (4 en 5 september). Een uitstekend buffet, verzorgd door lokale traiteur Olivier, met aansluitend dansfeest met DJ Dampie tot de late uurtjes op zaterdag, en een chill-out zondag met pizza en bingo, geleid door onze Italiaan Bart en jurylid Kitty.

De leden waren blij mekaar terug te zien, en de sfeer was opperbest. Het mooie weer was de kers op de taart. DYC is back on track!

Bericht van de waterwegenpolitie

Beste pleziervaarder, 

Beste watersporter, 

De Coronacijfers gaan de goeie richting uit en stilaan kan het normale leven terug zijn ingang vinden. We kunnen terug gaan PLEZIERvaren !!! Om het voor iedereen PLEZIERig te houden wensen wij op enkele regels te wijzen :

Wist je bijvoorbeeld dat: 

– Buiten de snelvaartvakken, afhankelijk van waar je je bevind, maximum snelheden bepaald zijn ? Deze zijn terug te vinden op www.visuris.be.

– Binnen de snelvaartvakken de maximaal toegelaten snelheid beperkt is tot 60 km/u.

– De snelvaartvakken geen vrijgeleide zijn om altijd snel te varen (vertragen bij het kruisen, gemeerde vaartuigen, …).

– Uw snelheid dermate moet aangepast worden dat u geen hinderlijke of schadelijke golfslag veroorzaakt, zowel binnen als buiten de snelvaartvakken.

– U door het veroorzaken van schadelijke golfslag kunt vervolgd worden door de Rechtbank.

– Er al gewonden en zelfs doden zijn gevallen door snelheid en golfslag op de binnenwateren.

– De oever enorm te leiden hebben onder de golfslag die veroorzaakt wordt en dat het miljoenen euro’s belastingsgeld kost om deze te herstellen.

– Zwemmen in de openbare waterwegen verboden is; laat staan het springen van bruggen, dit ongeacht de beelden die soms in de media verschijnen waardoor het zou lijken dat het wel toegelaten is. 

Best pleziervaarder, beste watersporter, van het water genieten doe je samen. Hou het dan ook PLEZIERig voor iedereen. Tot op of langs het water, 

Uw Scheepvaartpolitie Gent

7 juli 2021

Speedboats en de dodemansknop

Wie “sportief” wil varen draagt best steeds zijn dodemansknop. Als je wil weten waarom, zie bijgaand filmpje in een bericht van Het Nieuwsblad. (https://www.standaard.be/cnt/dmf20210609_93664517)

O ja, je ziet ook wat er gebeurt als je te bruusk en te scherp draait bij snelvaart. Zeer educatief.

9 juni 2021

Openingsfeest Brielpoortbrug

Hierna een link naar een videoverslagje.

https://fb.watch/5zTJq8nHGo/

20 mei 2021

DYC lid redt drenkeling uit de vaart in Deinze

Vrijdag 7 mei belandde een auto met bestuurder in het Afleidingskanaal ter hoogte van de brandweer. U kan er alles over lezen op onderstaande link.

Het “bootje” in kwestie was de “Big Escape” (15 m!) van DYC leden Joeri en Ellen, die daar juist passeerde met leerlingen vaarpraktijk. Door de koelbloedigheid van Joeri konden zijn studenten meteen het MOB maneuver (Man Over Boord) in de praktijk toepassen en de dame aan boord hijsen. Ze werd direct overgedragen aan de ambulanciers op de kade en naar het ziekenhuis gevoerd.

Zo kennen we onze DYC leden: altijd paraat om te helpen!

Foto: De Vaarschool (www.vaarschool.be)

https://www.hln.be/deinze/bestuurster-55-belandt-met-wagen-in-de-leie-en-wordt-opgevangen-door-passerend-bootje~a7d00029

9 mei 2021

Nachtelijke legeroefening eindigt in onze haven

Reeds enkele weken zijn er legeroefeningen in de ruime streek rond Deinze. Gisterennacht 28 april werd onze haven de aankomstplaats voor een nachtelijke oefening van onze militaire helden. Het illustreert de “strategische” locatie van onze yachthaven.

Woensdagnacht 28 april omstreeks 23u……… ACTIE!

29 april 2021

Hoeveel kost een vaarvignet?

Het vaarvignet moet je online kopen, en dat kan per dag, per week, of voor elke periode die je wil. De tariefstructuur is nogal ingewikkeld, en om te weten of welke de beste formule is, is wat rekenwerk vereist. Om je te helpen, hierbij een spreadsheet. Opmerkingen zijn welkom, dit is zonder garantie, maar wellicht een handig steuntje voor wie geen volledig jaar in het water ligt.

1 april 2021

Mogelijke hinder voor enkele jaren op komst.

Bron: Nieuwsblad.

28 maart 2021

Waarom is een boot op trailer altijd instabiel?

Iedereen kent horror verhalen van slingerende boottrailers en caravans op de autowegen. Bekijk deze video even. Het kan je veel problemen besparen! https://fb.watch/2e3g6CRLIy/

Helaas is het voor een boot moeilijk om het gewicht van de motor achteraan volledig te compenseren. En een volle brandstoftank helpt ook niet (want vaak centraal gemonteerd). Dus ballast in de neus! Maar let ook op de kogeldruk.

Eén advies: beperkt de snelheid tot 90 km/u.

7 december 2020

Nieuwe uitrustingslijst pleziervaartuigen

De lijst is uitgebreid t.o.v. vroeger, en gaat in voege vanaf 1 december 2020:

21 november 2020

Kijk ook eens achter je als je vaart!!

We krijgen meer en meer berichten van varende leden dat zij te maken hebben met vaartuigen die door onaangepast varen een (te) grote hekgolf veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Weet dat de wet oplegt om ten allen tijde uw golfslag te beperken, zeker in de buurt van andere vaartuigen en in havens. Maar vooral is het zeer onaangenaam om door mekaar geschud te worden (en je drankje te zien omkeren) door een idioot die denkt dat hij alleen op de vaarweg is en dat zijn pk’s recht geven op haantjesgedrag.

Als u denkt, dit is enkel voor grote vaartuigen, bent u mis. Size does not matter: alle vaartuigen kunnen grote golven veroorzaken, door teveel motorpower te gebruiken waardoor het vaartuig te schuin komt. Weet dat dit weinig snelheidswinst oplevert, en heel veel meer brandstofverbruik.

Eén eenvoudige regel: kijk af en toe eens achter je om te zien hoeveel golven je veroorzaakt, en wees attent in de buurt van andere vaartuigen.

Indien leden van DYC zelf onaangepast vaargedrag vertonen, en dit wordt ons gemeld door hetzij andere leden, hetzij de scheepvaartpolitie, dan zal het bestuur hiermee rekening houden bij het toekennen van ligplaatsen en verlengen van lidmaatschap, conform het beleid van DYC om een harmonieuze sfeer te verzekeren onder zijn leden

Voor meer info: https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/voorkom-hinderlijke-golfslag

26 augustus 2020

Opening clubhuis

Vanaf nu is het terras van het clubhuis elke zondag geopend vanaf 14u, tenzij bij regenweer.

25 juli 2020

Toegang tot de slipway voor niet-leden

De slipway is toegankelijk voor niet-leden, op voorwaarde dat zij een daglidmaatschap nemen (15 euro). Contacteer hiervoor bij aankomst de havenmeester.

We stellen regelmatig vast dat gebruikers van de slipway (geen leden van de club) zich onwelvoeglijk gedragen (meestal door overmatig alcoholgebruik) en zelfs aggressief gedrag vertonen t.a.v. de havenmeester. Weet dat bij de minste problemen de club u de verdere toegang tot de slipway ontzegt. Handelingen op de slipway zijn potentieel gevaarlijk, en de club handhaaft een strikte discipline en respect voor mekaar.

10 juni 2020

Blijf op de hoogte van vaarbeperkingen

Via de website VISURIS kan je je inschrijven, en dan ontvang je via email alle scheepvaartberichten van De Vlaamse Vaarweg voor je regio. Handig om te vermijden dat je voor een stremming terecht komt, zoals die regelmatig optreden voor de Tolpoortbrug en de sluis van St. Baafs-Vijve.

Er is ook een app beschikbaar, waarop je de beroepsvaart kan volgen op de omringende waterwegen. Handig als je wil waterskieën, of je voorbereiden op de volgende golf doorheen onze haven.

31 mei 2020